Cum să alegi meniul pentru nuntă

Ati fixat data nuntii si sunteti in al noualea cer… Dar inainte de orice alta decizie trebuie sa alegeti un restaurant si meniul pentru nunta. In cele ce urmeaza, “Ghidul Miresei” isi va permite sa va ajute cu cateva sfaturi…

Din cauza lipsei acute a salilor de nunta care pot oferi conditii decente, in marile orase este bine ca rezervarea sa fie facuta cu 12-14 luni inainte de nunta. Dupa stabilirea bugetului alocat, primul criteriu de care va trebui sa tineti cont este dimensiunea restaurantului. … Sfatul nostru este sa alegeti un restaurant ce ofera un spatiu generos, iar ringul de dans sa poata fi vazut de la orice masa. Un restaurant cu mai multe saloane n-ar face altceva decat sa izoleze invitatii in grupuri, iar atmosfera nu ar avea decat de suferit.

Pentru o nunta la care va vor fi alaturi 50 de persoane, puteti alege un local mic cu o atmosfera intima si nu sa platiti un local de 150 locuri. Eventualele probleme vor aparea daca numarul invitatilor va tinde catre 200, pentru ca nu exista multe restaurante cu aceasta capacitate si cu un ring de dans incapator. In situatia in care multi invitati vor veni din alte localitati, va veti confrunta cu o noua problema, aceea a cazarii. Daca bugetul va permite, puteti aranja cazarea la un hotel unde sa organizati si petrecerea de nunta. Negociind cazarea si sala “la pachet”, veti reusi sa obtineti un pret mai bun pentru amandoua.

INAINTE DE A LUA DECIZIA FINALA

Reflectati asupra faptului ca invitatii nu vor veni la nunta doar pentru a manca, insa nici nu vor vrea sa plece flamanzi. Meniul trebuie sa tina cont de durata nuntii si de vremea din momentul respectiv. Daca nunta va fi in noiembrie, este putin probabil ca invitatii sa doreasca bere, in schimb tariile sau vinul vor fi la mare cautare. In situatia contrara, daca nunta e programata vara, sucurile, apa minerala si berea rece nu trebuie sa lipseasca in niciun moment de pe mesele invitatilor.

Odata depasite aceste impedimente, va puteti concentra atentia asupra altora, cum ar fi parcarea destinata invitatilor si daca vi se garanteaza ca restaurantul va va apartine exclusiv in seara aceea sau daca pe terasa vor fi si alti clienti care sa tina ocupat personalul ce va serveste. Unele restaurante va vor invita chiar la o degustare, la care veti aprecia calitatea bucatelor, iar apoi veti stabili numarul de portii si componenta meniului. Intotdeauna sunt necesare cateva portii in plus fata de numarul invitatilor (se poate intampla ca anumiti invitati sa decida in ultimul moment sa va fie alaturi in aceasta zi sau sa aduca pe cineva cu ei).

Meniul traditional de nunta contine: aperitive, gustare calda, sarmale, friptura, cafea, desert, bauturi alcoolice tari, bauturi alcoolice slabe (vin, bere), bauturi racoritoare (apa minerala, sucuri acidulate, sucuri naturale). Va sfatuim sa aflati de la inceput daca restaurantul va permite sa aduceti bautura voastra. Pretul final va fi mai mic daca achizitionati bauturile dintr-un en-gros, de exemplu. Tortul de nunta se comanda de obicei la o cofetarie specializata, insa ar trebui sa tineti cont de faptul ca, de multe ori, restaurantele de un anumit nivel pot pregati un tort la fel de bun ca si o cofetarie cu traditie in domeniu.

Oricat v-ati stradui, este putin probabil ca veti reusi sa alcatuiti un meniu cu tot cu bauturi la mai putin de 40 de euro/persoana. Compromisurile in serie nu sunt recomandate, daca doriti sa nu dezamagiti… Este necesara macar o specialitate, ceva ce invitatii vostri nu mananca in fiecare zi. Pretul unui meniu decent si gustos oscileaza in jurul sumei de 40-60 de euro. Preturile pot urca oricat, in functie de “firma” restaurantului, de felurile si specialitatile comandate. Nu alegeti localul insa doar dupa firma, e posibil ca sa aveti placuta surpriza ca un restaurant mic sa aiba serviciile cel putin la acelasi nivel cu hoteluri de 4-5 stele.

Dincolo de toate acestea, tineti cont de propriul vostru fler, de priceperea la oameni. {eful de unitate sau seful de sala este omul de care depinde in cea mai mare masura reusita petrecerii. Daca acesta va creaza impresia unui om caruia ii pasa de nunta voastra, atunci nu ezitati sa mergeti pe mana lui. In schimb, daca acesta este blazat, plictisit, iritat de intrebarile sau “pretentiile” voastre… renuntati! Intrebati cati chelneri vor fi in sala in timpul petrecerii si daca numarul acestora este suficient pentru o servire prompta. Nu uitati ca invitatii se vor supara daca vor fi neglijati de chelneri. Ganditi-va ca este foarte important ca localul sa fie deservit de un personal binevoitor si instruit.

Incheiem cu sfatul de a semna un contract ferm in care sa specificati, in detaliu, toate clauzele negociate. Contractul va elimina eventualele neintelegeri si va va proteja de viitoare neplaceri. Incercati totodata sa evitati avansul prea mare, pentru a nu risca pierderea acestuia in situatii aparute accidental. Daca urmati pasii de mai sus pentru a va asigura ca petrecerea se va desfasura in conditii bune, in ziua cea mare nu va mai ramane altceva de facut decat sa va bucurati alaturi de invitatii vostri!

VARIANTA CLASICA (40-60 Euro)

  • aperitive: salam de Sibiu (30 gr.), pastrama de porc (30 gr.), cascaval (50 gr.), telemea de oaie (50 gr.), rosie umpluta cu salata de vinete (1 buc.), rulou de sunca umplut cu salata de cruditati (80 gr.), salata de icre de crap pe lamaie (30 gr.), masline (3 buc.), cruditati (30 gr.)
  • gustare calda: file de salau cu sos Meuniere (150 gr.), cartofi natur si lamaie (200 gr.)
  • sarmalute in foi de varza si / sau in foi de vita (5 buc.), mamaliguta, smantina, ardei iute (200 gr.)
  • friptura de porc, piept de pui la gratar (150 gr. ,150 gr.), cartofi prajiti (200 gr.), salata de vara
  • tortul miresei, inghetata (150 gr. , 100 gr.)
  • bauturi incluse: 2 cafele, 1,5l. apa minerala, 1l. suc racoritor, 1 sticla vin
  • altele: alune, fructe, paine

VARIANTA SPECIALA (60-80 Euro)

  • aperitive: salata de boeuf cu carne de vitel (50 gr.), rulou de sunca cu mozzarella si sparanghel (50 gr.), ciupercute (champignons) umplute cu pate de ficat de gasca (50 gr.), fructe de mare in aspic (30 gr.), tartine cu icre negre (25gr.), ghiudem (25 gr.), asortiment de branzeturi (Camembert Bleu, Mozzarella Boccancino, Schweitzer) (75 gr.), cruditati (25 gr.), masline verzi (2 buc.), gogosari (25 gr.);
  • gustare calda: somon la gratar (75 gr.), bulete de cascaval (75 gr.), broccoli gratinat cu morcovi si unt, ciuperci soté (150 gr.)
  • friptura: muschiulet de mistret (100 gr.), carnaciori proaspeti de caprioara (100 gr.), cartofi gratinati cu cascaval (200 gr.), asortiment de muraturi
  • desert: tortul miresei (100 gr.), parfait de ciocolata (100 gr.), fructe exotice
  • bauturi incluse: 2 cafele, 1,5l. apa minerala, 1l. suc racoritor, 1 sticla vin
  • altele: cocktail de alune; asortiment de chifle (alba, neagra cu seminte, graham)

VARIANTA EXOTICA (80-100 Euro)

  • aperitive: salata de fructe de mare cu ulei de masline si lamaie (75 gr.), icre negre (30 gr.), selectie de branzeturi cu ananas – Cammembert, Mozzarella, Gorgonzola, Foccacia (75 gr.), masline (30 gr.), rulou de somon fume umplut cu salata de cruditati (75 gr.)
  • gustare calda 1: Calamari pane cu sos de mustar dulce si nuca de cocos (100 gr.), legume sote cu rozmarin si lamaie (150 gr.)
  • gustare calda 2: ficatei de pui cu ciuperci si sos de vin alb (150 gr.) cu garnitura de cartofi cu unt, mozzarella si smantina (150 gr.)
  • friptura: coaste de miel si file de vitel la gratar cu garnitura de cartofi natur (100 gr., 100 gr., 200 gr.), cu sparanghel, sos de usturoi, ciuperci si vin rosu, ulei de masline
  • desert: sorbet de lamiie, tortul miresei cu inghetata (75 gr. / 150 gr. plus 75 gr.)
  • bauturi incluse: 1 cafea sau capuccino, 1,5l. apa minerala sau plata, 1l. suc natural, 1,5l. suc racoritor, 1,5 sticla vin, 200gr. whisky / campari / cinzano
  • altele: alune, fructe, chifle

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment